Versnelde klimaatinvestering industrie (VEKI)

Vanaf 1 september kunnen industriële bedrijven weer subsidie aanvragen voor de Versnelde klimaatinvestering industrie (VEKI). Er is voor het eerst ruimte om projecten in te dienen die meerdere jaren duren.

Wat is het doel van deze regeling?

De VEKI-regeling draagt bij aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Doel is de industrie sneller te laten investeren in CO2-besparende systemen, apparaten, technieken of de toepassing hiervan. Naast CO2 gaat het om equivalenten als CH4, N₂O, HFK’s, PFK’s en SF6. Belangrijke voorwaarde is dat de werking van een dergelijk project al minimaal 3 keer is bewezen in Nederland. Daarnaast moet er een terugverdientijd zijn langer dan 5 jaar. De VEKI-regeling verkort de terugverdientijd en maakt daarmee de drempel om te investeren veel lager.

Voor welke soort projecten is de VEKI bedoeld?

Investeringen ten behoeve van:

  • energie-efficiëntie
  • recycling en hergebruik van afval
  • lokale infrastructuur
  • overige CO2-reducerende maatregelen

Wat is er gewijzigd?

Met de nieuwe openstelling verandert de regeling slechts op één punt. De termijn waarin aanvragers hun ingediende project moeten realiseren is verruimd. Die termijn eindigde eerst op 31 december 2020. Nu mogen projecten duren tot en met 31 december 2023. Bedrijven hebben door deze wijziging meer tijd om hun investeringen te doen en in gebruik te nemen.

Wat levert de VEKI op?

De VEKI-regeling staat open van 1 september 2020 tot en met 14 december 2021. Het totale subsidiebudget is € 28 miljoen. Hoeveel subsidie een aanvrager krijgt, hangt af van het soort project dat wordt ingediend. Maatregelen rond energie-efficiëntie hebben een subsidiepercentage van 30%, recycling 35%, overige CO2-reducerende maatregelen 40% en een lokaal infrastructuurproject zelfs 50%. Middelgrote en kleine bedrijven krijgen een bonus van 10% respectievelijk 20 %. Het minimale subsidiebedrag is € 125.000.

Hulp nodig bij je aanvraag?

Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor de VEKI-subsidie? Of heb je hulp nodig bij het aanvraagproces? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op.