WBSO

De WBSO subsidie geeft korting op loonheffing en premie volksverzekeringen voor medewerkers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk (R&D).

De WBSO subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Middels deze regeling kan een bedrijf de loonkosten en andere kosten & uitgaven voor R&D-projecten verlagen. Het kabinet stelt in 2023 een budget van € 1.336 miljoen beschikbaar.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de WBSO subsidie? Doe dan vrijblijvend en binnen 1 minuut de subsidiecheck .

Wat is het doel van de WBSO subsidie?

Het doel van deze regeling is het stimuleren van speur- en ontwikkelingswerk (in het Engels: Research & Development). Er kan subsidie worden aangevraagd voor productontwikkeling, voor ontwikkeling van fysieke productieprocessen en programmatuurontwikkeling (in formele programmeertaal). Tot slot kan er ook subsidie worden aangevraagd voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Deze fiscale regeling compenseert (een deel van) de loonkosten en eventuele overige kosten en uitgaven voor S&O-werkzaamheden. Dit door middel van een vermindering op de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen. Anders door middel van een verhoging van de zelfstandigenaftrek via de inkomstenbelasting. Startende ondernemers worden extra tegemoet gekomen met behulp van de zogeheten startersfaciliteit.

“We merken bij InventiveNL dat hun consultants er alles aan doen om onze subsidieaanvraag tot een succes te brengen. Zij stellen ons de juiste vragen, zodat wij ons kunnen focussen op ons werk: een goed product bouwen.”

– Demian de Wit, Manager New Product Development, Mourik

Wat levert deze regeling op?

De bijdrage voor S&O-inhoudingsplichtigen bestaat uit een vermindering op de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen en bedraagt per kalenderjaar:

  • 32% over de eerste € 350.000 van de totale S&O-grondslag (voor starters geldt een verhoogd tarief van 40%; en 16% over de resterende S&O-grondslag
  • Zelfstandigen kunnen op hun beurt, indien ze minimaal 500 uur in S&O steken (vanaf het moment dat een aanvraag is ingediend), aanspraak maken op een zelfstandigenaftrek van € 13.360,-. Startende zelfstandigen kunnen een extra verhoging van € 6.684 toepassen op de zelfstandigenaftrek.

De belangrijkste WBSO voorwaarden

  • Activiteiten worden uitgevoerd door eigen R&D-personeel (verloning via Nederlandse loonlijst);
  • Het gaat om technisch nieuwe ontwikkelingen op het gebied van product, proces, programmatuur of technisch- wetenschappelijk onderzoek;
  • De activiteiten zijn technisch nieuw voor het bedrijf, maar er moeten geen kant en klare oplossingen op de markt zijn;
  • Alleen toekomstige R&D-activiteiten zijn subsidiabel. Er is helaas geen mogelijkheid om deze subsidie met terugwerkende kracht aan te vragen;
  • Eventuele knelpunten van de ontwikkelingen worden binnen het bedrijf opgelost;
  • Het bedrijf betaald winstbelasting of inkomensbelasting;
  • Een zelfstandige besteedt jaarlijks zelf minimaal 500 uur aan de ontwikkeling (bijvoorbeeld ZZP of eenmanszaak) en/of;

WBSO subsidie aanvragen in 2023

Een aanvraag kan doorlopend worden ingediend. De periode waarvoor dat gedaan kan worden, is minimaal drie en maximaal twaalf maanden. Er kan maximaal vier keer per jaar een aanvraag worden ingediend. Wij helpen graag bij het opstellen en regelen van de aanvraag.

Negatieve WBSO beschikking ontvangen?

Als er een aanvraag wordt ingediend dan wil je graag dat je een toekenning krijgt. Het is jammer als je dan vanuit RVO een vragenbrief krijgt of zelfs een afwijzing. Vooral als je gebruik hebt gemaakt van een intermediair, waarvan je mag verwachten dat die met zijn kennis en ervaring ervoor zorgt dat er een toekenning komt. Vanuit InventiveNL bieden wij vrijblijvend een Second opinion service aan. Hiermee helpen wij bedrijven om hun kansen op een positieve beschikking in kaart te brengen, daarnaast zal er een  analyse gemaakt worden van de huidige subsidietraject(en). Zo weet je zeker dat je geen subsidiekansen misloopt. 

Winsten vanuit WBSO activiteiten

Bedrijven kunnen gebruik maken van de Innovatiebox als zij winsten behalen uit hun eigen innovatieve ontwikkelingen, waarvoor zij een S&O verklaring hebben ontvangen. Voor een kleinere belastingplichtige is zo’n verklaring voldoende. Middels deze regeling hoeven bedrijven maar 7% in plaats van 25% vennootschapsbelasting te betalen voor winsten behaald vanuit WBSO-projecten. 

WBSO subsidie aanvragen op no cure, no Pay basis

In de meeste gevallen vragen wij de subsidies aan volgens het no cure, no pay principe. Wanneer de subsidie niet wordt toegekend, dan brengt onze subsidieadviseur geen kosten in rekening.

Neem contact op

Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor de WBSO subsidie? Of heb je hulp nodig bij het aanvraagproces? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. 

Gerelateerde subsidies

Innovatiebox

Regeling voor een lagere belasting betalen over ‘innovatiewinsten’ die wordt gemaakt uit eigen innovatieve werkzaamheden

MIT R&D

MKB innovatiestimulering Topsectoren is een verzameling van verschillende subsidies voor technische innovaties

Horizon2020

Horizon 2020 is het grootste EU-programma voor onderzoek en innovatie.