Horizon Europe

Hét Europese onderzoeks-en innovatieprogramma voor innovatieve bedrijven die internationale samenwerkingsprojecten op willen zetten. 

Horizon Europe is de opvolger van het succesvolle Horizon 2020 programma. Met een totaalbudget van ruim 95 miljard euro is het dé regeling voor iedere organisatie of ondernemer die zich bezighoudt met innovatie, onderzoek en/of technologische ontwikkeling in internationaal verband. 

Snel controleren of jouw project voor Horizon Europe subsidie in aanmerking komt? Doe de subsidiecheck of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

 

Doel Horizon Europe

Horizon Europe gaat verder waar Horizon 2020 stopte; met het verbeteren van de wereldwijde concurrentiepositie van Europa. Daarnaast heeft het programma veel aandacht voor klimaatverandering en de UN Sustainable Development Goals. Het gehele programma bestaat uit drie pijlers: Innovative Europe, Excellent Science en Global Challenges and Industrial Competitiveness. Hieronder worden deze pijlers verder toegelicht:

Bij het beoordelen van de aanvragen kijken de subsidieverstrekkers naar deze pijlers en de bijbehorende doelstellingen.

Innovative Europe

Bij deze pijler richt men zich op toegang tot financiering en stimulering van innovatie voor het mkb en snelle innovatieve doorbraken. Kortom, het doel is Europa aantrekkelijk te maken voor investeerders in technologische innovatie.

 

Excellent Science 

Bij de pijler Excellent onderzoek is het doel om de Europese toppositie op het gebied van wetenschap blijvend te versterken. Europa wil graag gezien worden als een aantrekkelijke locatie voor onderzoekstalenten. Deze pijler financiert ook onderzoeksinfrastructuren en uitwisselingen en beurzen voor onderzoekers (de Marie Sklodowska-Curie-regeling).

 

Global Challenges and European Industrial Competitiveness

Bij deze pijler moeten oplossingen worden gevonden voor grote maatschappelijke vraagstukken. Door deze uitdagingen centraal te stellen, komen middelen en kennis, over technologieën en disciplines heen, bij elkaar. De pijler is onderverdeeld in 6 clusters:

 1. Health
 2. Culture, Creativity and Inclusive Society
 3. Civil Security for Society
 4. Digital, Industry and Space
 5. Climate, Energy and Mobility
 6. Food, Bioeconomy, Natural Resources, Agriculture and Environment

Horizon Europe subsidie aanvragen

Ambities voor een Europese samenwerking? InventiveNL kan een effectieve bijdrage leveren aan internationale projectontwikkeling, consortiumbouw en het opstellen van een goede subsidieaanvraag. Vraag vrijblijvend advies aan.

Wie kan Horizon Europe subsidie aanvragen?

Het Horizon Europe programma is bedoeld voor:

 • Alle soorten bedrijven die actief bezig zijn of actief willen worden op het gebied van innovatie, onderzoek en/of technologische ontwikkeling;
 • Individuele onderzoekers.

Het maakt niet uit hoe groot jouw bedrijf is (van start-up tot multinational). Let wel op dat het aantal aanvragen enorm is en de eisen voor een project daarom aanzienlijk. Daarnaast is het voor veel calls in het programma verplicht tenminste drie partijen uit drie verschillende landen aan de aanvraag gekoppeld te hebben.

Wij helpen jou graag bij het zoeken naar geschikte partners voor jouw Horizon Europe aanvraag. Met onze database van bestaande klanten en partners kunnen we snel inzien welke organisaties het beste passen bij jouw idee voor onderzoek en/of ontwikkeling.

Wat is nieuw in Horizon Europe?

Horizon Europe heeft een aantal nieuwe elementen in vergelijking met de voorganger Horizon 2020:  

 • De Europese Innovatiecouncil (EIC) die innovaties ondersteunt die de potentie hebben om op de markt gebracht te worden, maar voor private investeerders (nog) te riskant zijn. 
 • 5 onderzoeks- en innovatiemissies waarbij deelnemers worden uitgedaagd om inspirerende en meetbare doelen binnen een bepaalde tijd te behalen. Thema’s zijn:
  • Aanpassing aan klimaatverandering, inclusief maatschappelijke transformatie
  • Kanker
  • Gezonde oceanen, zeeën, kust- en binnenwateren
  • Klimaat neutrale en slimme steden
  • Gezondheid van de bodem en voedsel
 • Open science-policy waarbij het verplicht is om bijvoorbeeld publicaties, gegevens en plannen openbaar te maken.
 • Nieuwe benadering van partnerschappen waarbij vooral aandacht is voor het beter stroomlijnen van partnerschappen die de EU meefinanciert of co-programmeert.  

Download het Horizon Europe magazine

Wil jij je innovatiestrategie een boost geven door gebruik te maken van Horizon Europe financiering? Download het Horizon Europe E-magazine en vind er al de tools en informatie om van jouw project een succes te maken.

Meer weten?

Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor het Horizon Europe programma? Of heb je hulp nodig bij het aanvraagproces voor een call? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Gerelateerde subsidies

WBSO

Subsidie voor loonkosten en de belangrijkste subsidie voor bedrijven met technisch speur- en ontwikkelingswerk (S&O)

Innovatiebox

Regeling voor een lagere belasting betalen over ‘innovatiewinsten’ die wordt gemaakt uit eigen innovatieve werkzaamheden

Eurostars

Een subsidieprogramma voor hoogwaardige R&D-projecten die worden uitgevoerd door een internationaal consortium.