WBSO aanvragen? 7 tips voor een volledige subsidieaanvraag

WBSO aanvragen voor 2022? Je kunt het hele jaar door een WBSO-aanvraag indienen, maar wat heb je precies nodig voor een complete aanvraag? Deze 7 tips bieden je hulp bij de aanvraagprocedure.

1. Check de periode voor jouw WBSO-subsidieaanvraag

Voordat je begint, is het van belang om de aanvraagperiode vast te stellen. Een WBSO-aanvraag van 3 maanden heeft doorgaans minder WBSO-uren dan een aanvraagperiode over 6 maanden. Het is van belang dat je dit vooraf bepaalt; 3 maanden is bijv. aan te raden als je rond april een nieuw WBSO-project verwacht te starten. 

2. Controleer alle bedrijfsgegevens

Controleer alle gegevens als KVK-nummer, statutaire naam en RSIN van de entiteit waarvoor je de aanvraag indient. Ontbreken of kloppen deze gegevens niet, dan wordt jouw aanvraag niet in behandeling genomen.

 3. Geef altijd BSN’s door bij WBSO-aanvragen

Een belangrijke stap is het doorgeven van de Burgerservicenummers (BSN’s) van medewerkers die 2 jaar geleden Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden (S&O-werkzaamheden) hebben uitgevoerd. Dit is een aparte aanvraag. Hiermee wordt het S&O-uurloon voor dit jaar bepaald.

 4. Schat de S&O-uren in

De RVO controleert het aantal ingevulde S&O-uren. Het is van belang dat dit overeenkomt met het aantal WBSO-medewerkers aangezien er anders aanvullende vragen worden gesteld (de WBSO vragenbrief). Neem zeker bij de eerste aanvraag een reële maar ruime urenplanning omdat je overgebleven S&O-uren mag doorschuiven naar de volgende aanvraagperiode.

Heb je toch een WBSO vragenbrief ontvangen? Wij kunnen je helpen bij het snel en efficiënt beantwoorden ervan. Neem contact met ons op voor meer informatie over deze service. 

 5. Dien afzonderlijk WBSO aanvragen in bij samenwerkingen

Werk je samen met een andere partij bij S&O-werkzaamheden? Dan moeten alle afzonderlijke partijen en/of entiteiten een eigen WBSO-aanvraag indienen. Dit geldt ook voor management-BV’s en bij een fiscale eenheid.

Let op: bij het beoordelen van een WBSO-aanvraag kijkt de RVO naar de inhoud van S&O-werkzaamheden voor iedere partner afzonderlijk. Zorg er daarom voor dat iedere partner helder uiteenzet wat de S&O-werkzaamheden zijn en hoe ze dat willen uitvoeren binnen de samenwerking.

 6. Kies voor forfait of werkelijke kosten en uitgaven

Bij de eerste WBSO-aanvraag van het jaar maak je een inschatting van de te maken kosten en uitgaven over het gehele jaar. Op basis hiervan bepaal je de regimekeuze. Je kunt kiezen uit de forfaitaire variant of voor de daadwerkelijk geplande kosten en uitgaven.

  • Forfaitaire variant: Je weet nog niet precies wat de kosten en uitgaven voor komend jaar zijn. De RVO past dan een opslag op het S&O-uurloon toe. 
  • Daadwerkelijk geplande kosten en uitgaven: Je maakt een schatting van de kosten en uitgaven en geeft die aan RVO door.

Let op: het regime dat je kiest, geldt voor het gehele kalenderjaar en kun je niet bij een volgende aanvraag (of achteraf) wijzigen. Beide regimes hebben voor- en nadelen. Wij helpen je graag bij het maken van de best passende keuze voor jouw bedrijf.

7. Machtig een intermediair subsidieaanvragen

Je kunt zelf WBSO aanvragen of gebruik maken van een intermediair. De intermediar kan de aanvraag voorbereiden, indienen en ook eventueel de correspondentie over de aanvraag regelen. Kies je een intermediair, dan moet je een ketenmachtiging ondertekenen waarin staat vermeld dat de intermediair de WBSO-aanvragen verzorgt namens jouw bedrijf.

Meer weten over de WBSO aanvraagprocedure?

Heb je vragen over de WBSO-subsidie? Of wil je de WBSO aanvragen door middel van een intermediar? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.