Subsidiemogelijkheden zonnepanelen 2023: EIA, ISDE en SDE++

Voor de aanschaf van zonnepanelen zijn 3 nationale subsidies beschikbaar; je kunt echter maar beroep doen op één van de regelingen tegelijk. 

Benieuwd welke subsidie voor jou het meeste voordeel oplevert? Wij geven je graag advies en kunnen indien gewenst de volledige aanvraag uit handen nemen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

ISDE voor zonnepanelen

Sinds 2021 komen zonnepanelen in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Dit is een cash-subsidie van € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen en geldt voor PV-installaties met een vermogen tussen 15 en 100 kW-piek bij een kleinverbruikersaansluiting (3x80A of minder).

Je moet de aanvraag indienen voordat je de investeringsverplichting (opdracht) aangaat. Het subsidiebedrag betaalt de verstrekker uit na goedkeuring van een Vaststellingsverzoek. Hierin geeft je aan dat de PV-panelen zijn geïnstalleerd en betaald. Op de ISDE-lijst staan ook kleinschalige warmtepompen, zonneboilers en windturbines. 

EIA voor zonnepanelen

Zonnepanelen staan ook op de Energielijst van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hierbij geldt eveneens dat de PV-installatie minimaal 15 kWp opwekt en sprake is van een kleinverbruikersaansluiting. Het is een fiscale subsidie met een vaste aftrek van 45,5% (was 45% in voorgaande jaren) en het netto-voordeel bedraagt dus bijna 11,4% van de investering (bij 25% Vpb). Een EIA-aanvraag dien je in binnen 3 maanden na de investeringsverplichting (opdrachtdatum).

TIP: Wij merken vaak dat bedrijven uitgaan van 3 maanden na de factuur: dan ben je soms te laat! Zorg dat je voldoende tijd tussen de opdrachtdatum en aanvraag laat zitten om onvoorziene omstandigheden op te vangen.

Sinds 2021 valt LED-verlichting bij nieuwbouw weer onder de EIA. De laatste jaren was LED alleen op te voeren bij bestaande bedrijfspanden. Het belangrijkste criterium is niet langer de lichtstroom (lumen/Watt) maar de levensduur. Wij verzorgen naast PV-panelen en LED-verlichting veel EIA-aanvragen voor isolatie en HR-glas bij bestaande gebouwen, warmtepompen, luchtbehandelingskasten, koelinstallaties, onderdelen van transportmiddelen en meer.

TIP: Je kunt de ISDE en EIA helaas niet allebei aanvragen voor hetzelfde project. Maar misschien zijn er mogelijkheden om projecten zo in te delen dat je wél meerdere aanvragen kunt doen. Onze subsidiespecialisten kijken graag met je mee.

SDE++ voor zonnepanelen

De derde subsidie voor zonnepanelen is de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Wederom geldt een minimum van 15 kWp maar hierbij is een grootverbruikersaansluiting vereist (meer dan 3x80A). Ten tijde van de aanvraag mag nog sprake zijn van kleinverbruik; bedenk echter dat verandering van aansluiting veel geld kost (tot wel € 20.000).

De SDE is een exploitatiesubsidie die het verschil dekt tussen de prijs van grijze en opgewekte groene stroom en wordt uitgekeerd over een periode van 15 jaar. 

TIP: Gezien de grote belangstelling en daardoor dreigende budgetuitputting is aan te raden zo vroeg mogelijk in het jaar een SDE-aanvraag in te dienen. De PV-installatie mag je pas in gebruik nemen nadat je de aanvraag hebt ingediend.

De hoogte van de SDE-subsidie hangt van een aantal factoren af:

  • eigen gebruik vs. netlevering,
  • daadwerkelijke productie,
  • verschil jaarlijkse prijs groene en grijze stroom.

Verplichte bijlagen bij een aanvraag zijn:

  • evt. vergunningen (bij een nieuw pand iig de Omgevingsvergunning),
  • een schets van de zonnepanelen op het dak,
  • een transportindicatie van de netbeheerder dat er ‘plaats’ is op het net.
    • Naast de SDE-aanvraag kunnen wij ook direct deze Transportindicatie verzorgen.

Bovenstaande geldt voor de meest aangevraagde categorie zonnepanelen op daken met een piekvermogen tussen 15 kWp en 1 MWp. De SDE++ subsidieert ook grotere PV-installaties evenals duurzame energie uit wind, waterkracht, biomassa, geothermie en sinds vorig jaar ook CO2-reductie. 

Meer weten?

Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een van deze subsidies voor verduurzaming? Of heb je hulp nodig bij het aanvraagproces? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op.