EIA Subsidie

Energie-investeringsaftrek

Door energiezuinige maatregelen te subsidiëren middels de Energie-investeringsaftrek (EIA) wil de overheid bedrijven helpen met het besparen van energie en het toepassen van duurzame energie. Deze subsidie biedt bedrijven belastingvoordeel. Middels deze regeling mag een percentage van de investering ten laste gebracht worden van de winst.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de EIA subsidie? Doe dan vrijblijvend en binnen 1 minuut de subsidiecheck .

Het doel en voordeel van de EIA subsidie

De Energie-investeringsaftrek is bedoeld voor Nederlandse ondernemers die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. De EIA is een regeling waarmee, naast de gebruikelijke afschrijving, 45,5% extra in mindering mag worden gebracht op de fiscale winst. Het budget voor vorig jaar was maar liefst € 149 miljoen.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van energiezuinige bedrijfsmiddelen:

  • Ledverlichting
  • Warmtepomp
  • HR++ of HR+++ glas
  • Zonnepanelen
  • Isolatie
  • Luchtbehandelingskasten

EIA voorwaarden

Deze Energie-investeringsaftrek kan het hele jaar door worden aangevraagd. Het is hierbij wel belangrijk dat de aanvraag tijdig wordt ingediend! Subsidiabel binnen deze regeling zijn bedrijfsmiddelen die voldoen aan de voorwaarden zoals opgenomen in de Energielijst.

Bedrijfsmiddelen die niet specifiek op deze lijst staan kunnen worden aangemerkt als generiek. Om in aanmerking te komen, moeten deze generieke bedrijfsmiddelen voldoen aan energieprestatie-eisen.

Hieronder volgen de voorwaarden waaraan een algemene aanvraag moet voldoen:

  • Indiening binnen drie maanden nadat de investeringsverplichting is aangegaan;
  • Het gaat om een nieuw bedrijfsmiddel (tweedehands komt niet in aanmerking);
  • De investering bedraagt minimaal € 2.500,- per bedrijfsmiddel;
  • Deze subsidie mag niet worden gecombineerd met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) voor hetzelfde bedrijfsmiddel.

EIA subsidie aanvragen 2022

Het hele jaar door kan deze subsidie worden aangevraagd. Het is hierbij wel belangrijk dat je voldoet aan de voorwaarden. Onze duurzaamheidsexperts helpen jou graag bij deze aanvraag!

EIA rekenvoorbeeld

Hieronder volgt een kort voorbeeld waarmee je snel kunt zien hoe deze regeling wordt berekend.

Een bedrijf heeft geïnvesteerd in 100 zonnepanelen. Dit bedrijf is op zoek naar een subsidie voor energiebesparing en aangezien zonnepanelen op de energielijst staan kwamen zij terecht bij de EIA. Het gaat om een investeringsbedrag van € 15.000. Hiervan mogen zij 45,5% ten laste brengen van hun winst. Dit komt neer op een aftrek van € 6.825 en staat gelijk aan een netto-voordeel van bijna 11,4%.

N.B. Dit bedrijf heeft een kleinverbruikersaansluiting.

Andere regelingen voor duurzame investeringen

Naast de Energie-investeringsaftrek zijn er nog meer regelingen voor investeringen in duurzame of milieuvriendelijke technieken. Denk hierbij aan de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en Stimulering Duurzame Energie (SDE).

Neem contact op

Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor de EIA Subsidie? Of heb je hulp nodig bij het aanvraagproces? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Gerelateerde subsidies

MIA/Vamil

Voor stimulering van milieuvriendelijke investeringen door het bedrijfsleven

ISDE

Voor de aanschaf van installaties voor de kleinschalige productie van duurzame warmte.

SDE

Stimulans voor bedrijven en instellingen die schone, duurzame energie willen produceren.