MIA – Vamil

Milieu-investeringsaftrek

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) is een fiscale subsidieregeling en de Vamil is een willekeurige afschrijving op milieu-Investeringen. De MIA en Vamil regelingen zijn in het leven geroepen door de Nederlandse overheid. Met als doel om de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te bevorderen. Hier vind je informatie over de voordelen en voorwaarden van deze regelingen.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de MIA/Vamil? Doe dan vrijblijvend en binnen 1 minuut de subsidiecheck .

Wat houdt de MIA in?

Bij de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) kun je profiteren van een fiscaal voordeel. Het percentage van het investeringsbedrag dat je ten laste mag brengen van de fiscale winst kan oplopen tot 36%! Dit betekent uiteindelijk een netto-voordeel van 9% per investering. 

Wat houdt de Vamil in?

Ook bij de Vamil profiteer je van fiscaal voordeel. De regeling maakt het mogelijk om het investeringsbedrag voor 75% willekeurig af te schrijven. Dit kan een bedrijf liquiditeits- en rentevoordeel opleveren.

MIA Vamil aanvragen 2023

Het hele jaar door kan deze subsidie worden aangevraagd. Het is hierbij wel belangrijk dat er wordt voldaan aan de voorwaarden. Onze duurzaamheidsexperts helpen jou graag bij deze aanvraag!

Voorwaarden aanvragen MIA en Vamil

Deze regeling  kan het hele jaar door worden aangevraagd. Het is hierbij wel belangrijk dat de aanvraag tijdig wordt ingediend. Bij bepaalde bedrijfsmiddelen kunnen deze regelingen gecombineerd worden. Dit kan, zodra aan alle gestelde voorwaarden wordt voldaan. Deze zijn:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst van RVO.
  • Het investeringsbedrag per bedrijfsmiddel dient minimaal € 2.500 zijn.
  • Indiening van aanvraag binnen drie maanden nadat de investeringsverplichting is aangegaan.
  • Het gaat om een nieuw bedrijfsmiddel (tweedehands komt niet in aanmerking).
  • Deze subsidie mag niet worden gecombineerd met de Energie Investeringsaftrek (EIA) voor hetzelfde bedrijfsmiddel.

 

Welke investeringen komen in aanmerking?

In totaal staan er meer dan 300 bedrijfsmiddelen op de Milieulijst die vallen onder 6 thema’s. Hieronder worden deze thema’s benoemd en kort beschreven aan de hand van een voorbeeld.

Thema Bedrijfsmiddelen
Circulaire Economie Bedrijfsmiddelen die o.a. zorgen voor preventie van water en grondstoffengebruik. Bijvoorbeeld: een waterbesparende installatie.
Voedselvoorziening en landbouwproductie Bedrijfsmiddelen zoals: kassen, landbouwwerktuigen etc.
Mobiliteit Bedrijfsmiddelen die o.a. vallen onder schone en zuinige transportmiddelen. Bijvoorbeeld: Elektrische personenauto, bestelauto of vrachtwagen.
Klimaat en lucht Bedrijfsmiddelen die o.a. de uitstoot van CO2 en fijnstof verlagen. Bijvoorbeeld: verwarmingsketel, emissiearme houtgestookte ketel etc.
Ruimtegebrek Bedrijfsmiddelen die zich o.a. richten op ecologische systemen, grondwater etc. Bijvoorbeeld: Apparatuur voor continue productie van gevaarlijke stoffen.
Bebouwde omgeving Bedrijfsmiddelen die zich o.a. richten op bouwmaterialen, civiele voorzieningen etc. Bijvoorbeeld: Zeer duurzaam gerenoveerd of nieuw gebouw

 

MIA rekenvoorbeeld

Hieronder volgt een kort voorbeeld waarmee duidelijk wordt gemaakt hoe deze regeling wordt berekend.

Een bedrijf heeft geïnvesteerd in een oplaadpunt voor zware elektrische voertuigen. Dit bedrijfsmiddel staat op de milieulijst en komt voor de maximale MIA – Vamil in aanmerking. Het gaat hier om een investeringsbedrag van € 50.000,-, hiervan mogen zij 36% ten laste brengen van hun fiscale winst. Dit komt neer op een aftrek van € 18.000,-. Daarnaast mag dit bedrijf 75% van hun investeringsbedrag willekeurig afschrijven!

Neem contact op

Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor de MIA – Vamil subsidie? Of heb je hulp nodig bij het aanvraagproces? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Gerelateerde subsidies

EIA

Voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen.

ISDE

Voor de aanschaf van installaties voor de kleinschalige productie van duurzame warmte.

SDE

Stimulans voor bedrijven en instellingen die schone, duurzame energie willen produceren.