WBSO: subsidie voor innovatie

De WBSO geeft korting op loonbelasting en premie volksverzekeringen voor medewerkers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk (R&D)

De overheid stimuleert met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) ondernemers om te innoveren. Alle Nederlandse ondernemingen die R&D projecten uitvoeren mogen de subsidie aanvragen. Onder mkb’s is de subsidie erg populair, maar ook start-ups, zzp’ers en multinationals komen in aanmerking.

Wat is het doel van de WBSO?

Het doel van de WBSO is het stimuleren van speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Er kan subsidie worden aangevraagd voor productontwikkeling, voor ontwikkeling van fysieke productieprocessen en programmatuurontwikkeling (in formele programmeertaal). Tot slot kan er ook subsidie worden aangevraagd voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Deze fiscale regeling compenseert (een deel van) de loonkosten en eventuele overige kosten en uitgaven voor WBSO-werkzaamheden. Dit door middel van een vermindering op de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen, dan wel door middel van een verhoging van de zelfstandigenaftrek via de inkomstenbelasting. Startende ondernemers worden extra tegemoet gekomen met behulp van de zogeheten startersfaciliteit.

Wie kan gebruik maken van de WBSO regeling?

Elke ondernemer of zelfstandige die zich bezoghoudt met technologische verbindingen kan gebruik maken van de WBSO regeling. Ondernemers met een B.V of een N.V. hebben geen minimum aantal WBSO-uren die zij moeten maken om gebruik te maken van de WBSO-subsidie. Dit is wel zo voor zelfstandigen, die moeten namelijk minimaal 500 WBSO-uren maken per kalenderjaar

Je kunt ook WBSO aanvragen als een innovatieve ontwikkeling voor de desbetreffende ondernemer technisch nieuw is (op bedrijfsniveau). Dat betekent dat het dus niet zo innovatief hoeft te zijn dat het nergens op de wereld te verkrijgen is. Wel is het zo dat een ondernemer geen WBSO kan aanvragen voor ontwikkeling van producten die vrij verkrijgbaar zijn op de markt.

Om in aanmerking te komen voor de WBSO regeling zijn er een aantal voorwaarden waar je bedrijf of organisatie aan moet voldoen. Voordat je een aanvraag indient is het belangrijk dat deze voorwaarden goed gecheckt worden. Zo moet je organisatie in Nederland vennootschaps- of inkomstenbelasting betalen en loonheffing afdragen. Ook moet je werken aan een S&O-project. Dit zijn projecten waarbij technische innovatie centraal staat. Routinematige werkzaamheden komen dus niet in aanmerking voor de WBSO. InventiveNL beschikt over expertise in alle sectoren. Wil jij alles uit je aanvraag halen? Neem contact met ons op.

“Al jarenlang begeleid InventiveNL Skalar in de aanvragen WBSO en RDA welke steeds met succes worden toegekend.”
– Skalar Analytical

Wat kan InventiveNL voor je doen?

Wij vertellen je graag meer over onze dienstverlening:

 

  • helpen bij het aanvragen van een S&O-verklaring (waarmee je de subsidie fiscaal kunt verreken);
  • het indienen van een vormvrije aanvraag (die kan zorgen voor een tijdvoordeel);
  • ondersteuning bij aanvullende vragen over de technische nieuwheid van je project;
  • advies over welke werkzaamheden wel en niet in aanmerking kunnen komen voor de WBSO;
  • het controleren van je S&O-administratie (ter voorkoming van naheffingen of boetes);
  • voorbereiden en/of aanwezig zijn bij een aangekondigd controlebezoek;

WBSO aanvragen

Wil je de WBSO subsidie aanvragen? Of wil je meer informatie over de aanvraag van de WBSO subsidie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op!